keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Käsityötaito ja osaaminen

Tavoite on erilaisiin käsityötekniikoihin, työmenetelmiin ja työvälineisiin tutustuminen. Kun osaa tehdä perusteltuja materiaali- ja työkohtaisia ratkaisuja, voi saada aikaan laadukkaan tuotteen tai teoksen. Osaamista osoittaa, että osaa arvioida ja kehittää käden taitojaan.








Kolmessa ylimmässä kuvassa näkyy kankaanpainannan satoa. Kuvissa näkyy pellavainen piknik-liinani, musta pellavainen tyyny samalla kuviolla kuin liinassa sekä käsinkirjottu tyyny, joka on tehty itse värjätystä mustasta kankaasta vaalein kukkakirjonnoin. Niiden alla näkyy muistojeni mekko, nimeltään "Elokuu". Se on vintage-tyylinen ja saanut vaikutteensa 1920-luvulla nuoruutensa viettäneestä Edith-tädistä.

Edith on yksi käsityöesikuvani, jonka jäljiltä on jäänyt valtavat määrät vaatteita, kirjontatöitä, omien lampaiden itse kehrätyistä villoista kudottuja villaneuleita ja pitsiliinoja. Kierrätys oli kunniassaan eikä hän heittänyt mitään pois. Vanhat rikkinäiset vaatteet päätyivät matonkuteina värikkäiksi räsymatoiksi. Edith oli lapseton ja naimaton ja eli elämänsä tavallaan sukulaistensa ja näiden lasten kautta. Sitä symboloimaan kiinnitin rusetin keskelle rikkoutuneen ikivanhan posliininuken pään. Hänen kutsumanimensä oli Pupu, mikä saattaa olla myös yksi syy lopputyöni jäniseläininnostukseeni....

Alimmassa kuvassa on huovutusjaksolla tekemäni huovutetut helmet, joissa on kirjontaa, nappeja ja helmiä koristeena.


**

Tulin SUUKKO-opintoihin osittain siksi, että halusin oppia uudenlaisia käsityötekniikoita. Oma käsityöharrastukseni on alkanut jo ennen kouluikää ja olen aina askaroinut käsitöiden parissa. Koulun käsitöissä en sen sijaan loistanut. Olen enemmänkin ollut itse kokeilemalla oppija jolle työn siisi ja teknisesti moitteeton jälki ei ole ollut ykköstavoite. Käsityölehtiä ja kirjoja seuraamalla olen päässyt tutustumaan käsitöiden moninaisiin mahdollisuuksiin ja halusin oppia niitä lisää.

Tässä suhteessa opiskelut ovat olleet varsinainen aarrearkku. Olemme saaneet perehdytystä hyvin monenlaisiin tekniikoihin aina vapaasta konekirjonnasta käsin kirjontaan, kaavoitukseen, kankaan värjäykseen, kankaan painantaan, huovutukseen, kovan ja pehmeän materiaalin työstämiseen sekä lasi- ja keramiikkatöihin. Olemme myös työstäneet paperia ja saaneet valinnaisten opintojen kautta tutustua vapaavalintaisiin muihin kädentaitoihin. Itselläni valinnainen painopiste on ollut keramiikassa.

Portofiotyöskentely on ollut olennainen osa opintojamme. En ole kotikäsitöissäni tarvinnut työprosessien kuvaamisen ja raportoimisen taitoa. Tosin käsityöblogia olen kyllä pitänyt (www.villakaneli.blogspot.fi). Olenkin jo sinne raportoinut osasta töistäni, mutta olen tehnyt koko ajan rinnalla omiakin käsitöitä. Portfolioiden hyötynä on ollut analysoida omaa työskentelyä ja siinä tärkeänä osana on ollut töistä kertominen muille kurssilaisille. Muiden kurssilaisten ja opettajien palautteella on ollut myös tärkeä ja kannustava merkitys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti