keskiviikko 23. huhtikuuta 2014

Suunnitteluosaaminen ja materiaalituntemus

Suunnitteluosaamisessa ympäristön havainnointi ja havaintojen käyttö suunnittelun lähtökohtana on tärkeää. Myös värioppia ja sommittelun taitoa sekä kuvallisen suunnittelun perustekniikoita tarvitaan. Materiaalituntemuksessa erilaiset perinteiset ja innovatiiviset käsityömateriaalit tulevat tutuiksi. Myös materiaalien käyttöominaisuudet ja hoito sekä eettisyys ja kestävän kehityksen periaatteet on tunnettava.









Aivan opintojen alussa tutustuimme värioppiin, josta sain paljon aineksia tuleviin tehtäviin. Oli hyvä oppia väriympyrästä, vastaväreistä, värien sekoittamisestä sekä väriharmoniasta. Yllä kuvia näistä harjoituksista. Värjäysviikonloppuna keskityin mustan käyttöön väriseoksissa. En halunnut puhtaita ja kirkkaita värejä, vaan halusin nähdä, miten värit taittuvat mustalla. Alimmassa kuvassa näkyy kokeiluitani.

Kävin akvarellikursseilla osatakseni kuvata paremmin suunnitelmiani ja töitäni. Ylimmässä kuvassa näkyy akvarellikuvina mekkoni ja tunikani, jotka molemmat toteutin tekstiilimuistojaksolla.

Tekstiilijaksolla opiskelimme myös erilaisten kangasmateriaalien ominaisuuksia. Myös koko opintojemme ajan olemme joutuneet ottamaan kantaa siihen, mikä materiaali sopii kuhunkin työhön parhaiten. Millaisista langoista ryijy kannattaa tehdä, millaista kangasta kannattaa käyttää värjäyksessä tai kankaanpainannassa ja millaisesta huovutusvillasta kannattaa tehdä minkäkinlainen huovutustyö ja niin edelleen.

Kestävä kehitys ja eettisyys on myös kulkenut mukana matkan varrella. Itselleni on ollut tärkeää pyrkiä hyödyntämään töissä kotoa löytyviä materiaaleja ja keksiä niille uusia käyttötarkoituksia. Kaikissa töissäni on ollut jotakin vanhaa. Vanhan materiaalin uusien käyttötarkoitusten miettiminen on paljon mielenkiintoisempaa ja luovempaa kuin kaupasta valmiiden askartelupakettien ostaminen. Lopputyöni esimerkiksi noudattaa vanhan kierrättämisen periaatteita hyvin pitkälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti